La Fundació Els Joncs

La Fundació Els Joncs

L’inici : El Centre d’Educació Especial

El Centre d’Educació Especial Mare de Déu del Carme es va posar en funcionament el curs 1977-1978 en uns locals cedits per la Parròquia del Carme de Girona, de qui va prendre el nom. L’escola va néixer de l’ impuls d’un grup de familiars i professionals que treballaven amb nois i noies amb lleus discapacitats intel·lectuals i que van voler donar continuïtat a la tasca que s’estava fent des del Centre metge psicopedagògic de Fornells de la Selva. Veient que a les comarques de Girona no hi havia cap centre que s’adaptés a les necessitats educatives dels alumnes, van ser els propis familiars i professionals qui van decidir tirar endavant l’escola.

L’any 1984 el Centre d’Educació Especial es va traslladar a les instal·lacions actuals, situades a la plaça Paulí Torras de Sarrià de Ter, on estava situada l’antiga escola propietat de l’empresa Torras Hostench SA. El canvi d’ubicació va permetre millorar l’atenció a l’alumnat i atendre les demandes de noves admissions, amb unes instal·lacions més grans que les anteriors. Actualment, l’escola compta amb 88 alumnes d’ entre 3 i 18 anys que provenen del Gironès, el Pla de l’Estany, l’Alt i el Baix Empordà o La Selva. El Centre d’Educació Especial té una plantilla de 25 professionals.

La Fundació Els Joncs

La Fundació privada els Joncs és una entitat sense ànim de lucre, inscrita en el Registre de Fundacions de Catalunya amb el número 597. Es va constituir l’any 1991 per familiars i professionals que treballaven al Centre d’Educació Especial Mare de Déu del Carme que van impulsar un centre especial de treball, gràcies a l’adquisició a Torras Hostench SA d’unes instal·lacions en el mateix Sarrià de Ter, al carrer Xunclà, número 20, molt a prop de l’escola.

El Centre Especial de Treball Els Joncs es va crear l’any 1995 amb la finalitat de buscar la plena integració laboral i social de nois i noies amb discapacitat intel·lectual, amb una especial preocupació per donar continuïtat als nois i noies que finalitzaven el període d’escolarització.

Des del Centre Especial de Treball, s’ofereixen serveis de neteja (d’aparcaments de comunitats de veïns i particulars, de fàbriques o naus industrials), de manipulats (retractilats, encaixats, embossats o ensobrats), de copisteria i jardineria.

Paral·lelament, la Fundació Privada Els Joncs gestiona, des de l’any 1999, el Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) i, des de l’any 2007, el Servei de Teràpia Ocupacional (STO).

L’any 2001 la Fundació Els Joncs va aconseguir incloure sota la seva personalitat jurídica a l’escola, al donar la Conselleria d’Ensenyament la seva aprovació al canvi de titularitat, fins aquell moment en mans de l’AMPA.

D’acord amb els estatuts la Fundació Privada Els Joncs pot tenir la tutela de persones discapacitades, funció que realitza des del seu inici l’any 1991.

L’any 2008 es va endegar una campanya de comunicació a la societat gironina, i amb motiu del 30è aniversari de l’ escola, es feu un sopar a l’Auditori de Girona amb l’assistència de més de 400 persones, entre les que hi havia la Consellera de Benestar Social i els alcaldes de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Aquest any a la Nit de la Comunicació forem escollits com el Gironí de l’any en el nostre àmbit. El gener del 2012, el Bisbat de Girona ens va concedir el premi Sant Fèlix en reconeixement a la tasca efectuada.

Actualment a través del Servei Ocupacional, el Centre Especial de Treball i l’ Escola, tenim a 150 persones discapacitades ateses per 43 professionals.

Associacions

  • DINCAT (Discapacitació Intel·lectual de Catalunya)
  • Coordinadora Catalana de Fundacions