EL PUNT | Diumenge, 6 d’abril del 2008. David Brugué – Sarrià de Ter.

L’escola d’educació especial Mare de Déu del Carme de Sarrià fa trenta anys amb l’objectiu que els setanta alumnes del centre aconsegueixin autonomia.

El curs 1977-78 un grup de pares i professionals vinguts del llavors recent desaparegut centre metge psicopedagògic de Fornells posaven en marxa al bell mig del Barri Vell de Girona el centre d’educació especial Mare de Déu del Carme. El 1983, i gràcies a la implicació dels pares, es va traslladar a les antigues escoles de la Torras a Sarrià de Ter. Des de llavors ja han passat 30 anys i el centre ha atès centenars de nanos amb dificultats en el llenguatge oral, escrit, l’organització perceptiva, la psicomotricitat i amb problemes de conducta i afectius.

Actualment és un centre concertat que té uns 70 alumnes matriculats, de 3 a 18 anys. Segons explica Anna Cornellà, una de les responsables del centre, el que es pretén és donar una educació bàsica que permeti que els nanos pugin moure’s amb autonomia en l’edat adulta. Així es donen coneixements en l’adquisició de la lectura i l’escriptura, en català, castellà i també anglès i operacions matemàtiques bàsiques, a més i sobretot d’hàbits, la disciplina i els valors. Cadascun dels alumnes disposa d’un pla personalitzat d’aprenentatge. Segons explica Cornellà, si es pot començar a treballar amb alumnes quan són petits, els resultats solen ser més favorables que no pas si arriben al centre amb una determinada edat. A més, es mostra crítica en el sentit que la política educativa actual és la inversa: és a dir, que els alumnes d’educació especial s’integrin a l’escola ordinària i que, si la cosa no avança, després es derivin a centres especialitzats. Al seu parer, si el cas es tracta des d’un principi, els resultats són millors.

Al Mare de Déu del Carme, depenent de la Fundació Els Joncs, a part de l’atenció educativa hi ha logopèdia, fisioteràpia pròpia, gimnàs, natació i serveis complementaris com l’artteràpia, l’equinoteràpia, que segons Cornellà dóna molts bons resultats. Les activitats sempre es realitzen entre les nou del matí i les cinc de la tarda perquè es creu que és important que s’acotin dins l’horari lectiu.

Gaudir de l’exterior

Cornellà també destaca que el centre dóna molta importància a sortir a l’exterior, i en aquest sentit, a banda d’excursions al voltant de Sarrià, cada any es fan colònies però també sortides bianuals a llocs com ara Egipte, Istanbul i Anglaterra, que es financen, en part, amb activitats com la venda de loteria i el reciclatge.

Dijous, la celebració

L’Auditori de Girona serà el marc de la celebració dels 30 anys de l’escola dijous vinent amb un sopar en benefici de la Fundació els Joncs, que a més de gestionar l’escola també té organitzats uns tallers ocupacionals a Sarrià de Ter. El sopar serà servit pels Joves Cuiners i ha estat organitzat amb la col•laboració de l’artista Pep Admetlla i el Màgic Andreu. Els beneficis del sopar serviran per dur a terme diverses millores.