Revista Tot Girona, Setembre 2012

El Bisbat de Girona va reconèixer el treball de la Fundació Privada Els Joncs de Sarrià de Ter amb el Premi Sant Fèlix 2012. La Fundació Els Joncs, creada l’any 1991, ha rebut aquesta distinció per premiar la seva tasca en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.

Els Premis Sant Fèlix reconeixen l’acció social, cultural, humanitària i formativa que persones, col·lectius i institucions de l’àmbit de la diòcesi de Girona porten a terme de forma perllongada. L’entitat treballa des de 1977 en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, tant des del Centre d’Educació Especial Mare de Déu del Carme com des del Centre Especial de Treball Els Joncs.

El Centre d’Educació Especial Mare de Déu del Carme es va posar en funcionament el curs 1977-1978 en uns locals cedits per la Parròquia del Carme de Girona, de qui va prendre el nom. L’any 1984 el Centre es va traslladar a les instal·lacions actuals, situades a la plaça Paulí Torras de Sarrià. . El centre, una escola privada concertada amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, compta amb àmplies aules, cuina, menjador, biblioteca, aula d’informàtica, vestuaris, gimnàs, zona d’esbarjo i pista poliesportiva, entre altres. L’escola ofereix cursos d’equinoteràpia i massatge sonor, entre d’altres

La Fundació Els Joncs es va constituir l’any 1991 per familiars i professionals que treballaven al Centre d’Educació Especial Mare de Déu del Carme que van impulsar un centre especial de treball, situat també a Sarrià. El Centre Especial de Treball Els Joncs es va crear l’any 1995 amb la finalitat de buscar la plena integració laboral i social de nois i noies amb discapacitat intel·lectual .La seva especialització és la neteja de pàrquings, principalment els de comunitats de veïns de la província de Girona. Actualment, la Fundació gestiona, des de 1999, el Servei Ocupacional d’Inserció i, des de 2007, el Servei de Teràpia Ocupacional.